poniedziałek, 9 lipca 2012

Budyń z musem malinowym

po 7 miesiącu
bez dodatku żółtka dozwolone wcześniej
czas przygotowania: 5 minut

100 ml mleka (modyfikowanego, krowiego, lub krowiego wymieszanego pół na pół z wodą)
plaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
żółtko

Na mus:
garść malin (świeżych lub mrożonych)
łyżka wody

Żółtko rozetrzeć ze skrobią i kilkoma łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, zestawić z ognia, wlać masę jajeczną i ponownie zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Gotować ok minuty. Przelać do miseczki, ostudzić. By zapobiec powstawaniu niesmacznego kożucha miseczkę należy przykryć szczelnie folią spożywczą.

Maliny zagotować z wodą (można uzyć świeżych, w zależności od dziecka). Przetrzeć przez sito, wymieszać z budyniem


2 komentarze:

  1. Dzień dobry :)
    Czy robiąc ten budyń przegotowujesz mleko? Tzn chodzi mi o mleko modyfikowane- gdzieś czytałam, ze nie powinno się go przegotowywać. Czy wystarczy, że je podgrzeje?
    Poza tym gratuluję bloga, przepisy bardzo fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja przygotowuje go na krowim mleku dlatego je gotuję, poza tym gotując zabija sie bakterie w żółtku. Mleka mm owszem gotować się nie powinno. Może spróbuj przygotować budyń na wodzie, z potrzebnej ilości odlej trochę (dosłownie 20-30ml), i w nich przygotuj mm jak należy, następnie dodaj gotowe mleko do już przygotowanego budyniu. Może być przez to rzadszy, ale mleko nie straci swoich właściwości

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...