po 7 miesiącu
bez dodatku żółtka dozwolone wcześniej
czas przygotowania: 5 minut
plaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
żółtko
Na mus:
garść malin (świeżych lub mrożonych)
łyżka wody
Żółtko rozetrzeć ze skrobią i kilkoma łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, zestawić z ognia, wlać masę jajeczną i ponownie zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Gotować ok minuty. Przelać do miseczki, ostudzić. By zapobiec powstawaniu niesmacznego kożucha miseczkę należy przykryć szczelnie folią spożywczą.
Maliny zagotować z wodą (można uzyć świeżych, w zależności od dziecka). Przetrzeć przez sito, wymieszać z budyniem
Dzień dobry :)
OdpowiedzUsuńCzy robiąc ten budyń przegotowujesz mleko? Tzn chodzi mi o mleko modyfikowane- gdzieś czytałam, ze nie powinno się go przegotowywać. Czy wystarczy, że je podgrzeje?
Poza tym gratuluję bloga, przepisy bardzo fajne :)
Ja przygotowuje go na krowim mleku dlatego je gotuję, poza tym gotując zabija sie bakterie w żółtku. Mleka mm owszem gotować się nie powinno. Może spróbuj przygotować budyń na wodzie, z potrzebnej ilości odlej trochę (dosłownie 20-30ml), i w nich przygotuj mm jak należy, następnie dodaj gotowe mleko do już przygotowanego budyniu. Może być przez to rzadszy, ale mleko nie straci swoich właściwości
OdpowiedzUsuń