wtorek, 24 lipca 2012

Gulasz wołowy z ziemniakiem

Ze względu na długi czas gotowania warto przygotowac wiekszą ilość i zamrozić. Wołowina to świetne źródło łatwo przyswajalnego żelaza. Można podawać jako indywidualne danie lub jako dodatek do np. kaszy gryczanej


po 6 miesiącu
5 porcji 80 ml
Czas przygotowania: 1h 20 min
można zamrażać


mała cebulka
mały ząbek czosnku
porcja chudej wołowiny wielkości pięści
duża marchewka
ziemniak
3 suszone morele
pół szklanki przecieru pomidorowego
szklanka wody (lub więcej)
łyżka oleju rzepakowego
tymianek, oregano

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek i podsmażać przez 30s (uważać by go nie spalić go zgorzknieje). Dodać drobno pokrojoną wołowinę i smażyć mieszając aż mięso zbrązowieje i będzie dobrze obsmażone z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaka, morele, pomidory i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu około godziny, aż mięsko zmięknie. Co jakiś czas zamieszać, w razie potrzeby dodać trochę wody. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. 

Lekko przestudzić i zmiksować. Podzielić na porcje i zamrozić. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...