Tygrys już duży chłopak, pora na porządne śniadanko. Od 10 miesiąca można podawać całe jajko, więc zrobiłam mu jajecznicę na parze, Banalnie prosta, wystarczy garnek z wrzącą wodą, plastikowa miseczka i ... jajko.
po 10 miesiącu
1 porcja
czas przygotowania: 8 minut
Jajko roztrzepać widelcem by połączyc trochę żołtko i białko. Miseczkę z jajkiem wstawić do garnka z wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu co jakis czas mieszając. Jajko będzie się ścinać, należy zeskrobać ugotowaną część ze ścianek i dna i wymieszać. Żółtko i białko powinny byc dobrze ścięte. Czas gotowania zależy od grubości uzytej miseczki. Moje było gotowe po 8 minutach.
Po 2 minutach |
Po 4 minutach |
Po 6 minutach |
Po 8 minutach - Gotowe |
ciekawa sprawa taka jajecznica! ^^
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że można tak przygotować jajecznicę, spróbuję :)
OdpowiedzUsuńa dlaczego nie można normalnie "na gazie" w garnuszku, na patalni?
OdpowiedzUsuńjajecznica na parze jest pyszna;) najlpsza wręcz
OdpowiedzUsuńmożna normalnie, ale robiona na parze jest delikatniejsza, bardziej soczysta i puszysta. Tygrys niechętnie je tę z garnuszka a na parze wręcz połyka
OdpowiedzUsuń