3 porcje sosu
czas przygotowania: 15-20 minut
można zamrażać
zawiera gluten
Sos warzywno - pomidorowy
marchewka
mała pietruszka
pół cukinii
pomidor
łyżka przecieru pomidorowego
bazylia, oregano
odrobina czosnku
łyzka kuskusu
Kuskus zalac gorącą wodą ok pół cm powyżej poziomu kaszki, przykryć by kaszka wchłonęła wodę. Nastepnie rozdrobnic widelcem.
Warzywa pokroić w drobną kostkę, lub utrzec na tartce (skróci czas gotowania). Pomidor obrać ze skórki (naciąć krzyż na pomidorze, włożyć na minutę do wrzącej wody a nastepnie na chwile do zimnej, ściągnąć skórkę) i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki, oprócz bazylii i oregano włożyć do garnka, dodać kilka łyżek wody i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodawać trochę wody.
Gdy warzywa będą miękkie, dodać przyprawy, zestawić z ognia, zmiksować. Odpowiednią ilość wymieszać z kuskusem, resztę poporcjować i zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz