4 porcje 75ml
czas przygotowania: 10 minut
nadaje się do mrożenia
kawałek fileta z ryby (ja miałam łososia, kostka ok 4x4cm)
mała marchewka
ziemniak
łyżka zielonego groszku świeżego lub mrożonego
200ml wody
łyżka startego żółtego sera
Ziemniaka i marchewkę pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości (ok 7min). Dodać pokrojoną w kostkę rybę i groszek i gotować kolejne 3 minuty do momentu gdy ryba da się łatwo rozdrabniać widelcem (należy uważać by nie przegotować ryby bo stanie się twarda i gumowata).
Zmiksować do porządanej konsystencji, dla starszych dzieci rozdrobnić widelcem. Dodać żółty ser i wymieszać do jego roztopienia. Odłożyć potrzebną ilość a pozostałe porcje zamrozić po ostudzeniu.
przepis super !!
OdpowiedzUsuńMałej bardzo smakowało - u mnie była wersja z dorszem i dodatkowo dodałam trochę natki i łyżeczkę masła - zamiast sera :)
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPrzepadam za rybą, jemy ją bardzo często w moim domu. Mój ulubiony gatunek to łosoś a ostatnio pokochałam przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/smazony-losos-z-salsa-verde-z-chrzanem/ To połączenie smaków jest dla mnie idealne. W dodatku to nieskomplikowane danie a wygląda bardzo efektownie. Polecam wielbicielom łososia.
OdpowiedzUsuń