6 porcji 75ml
czas przygotowania: 8 minut
nadaje się do mrożenia
mała cukinia
garść pokrojonej dyni świeżej lub mrożonej (opcjonalnie)
mały ziemniak
mała marchewka
mała cebulka
łyżeczka oleju rzepakowego
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, ziemniaka i dynię. Zalać niewielką ilością wody, mniej niż poziom warzyw. Cukinia i dynia zawierają bardzo dużo wody więc zupka może być wodnista. Jeżeli brakuje płynu zawsze można go uzupełnić w trakcie gotowania. Gotować na małym ogniu kilka minut (ok 4-5) aż warzywka będą miękkie. Zmiksować do porządanej konsystencji. Odłożyć potrzebną ilość a resztę porcji zamrozić po ostudzeniu. Jeżeli zupa jest za rzadka można zagęścić odrobiną kleiku ryżowego lub kukurydzianego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz