po 6 miesiącu
4 porcje 75ml
czas przygotowania: ok 15-20 min
można zamrażać
kawałek kurczaka (ćwierć piersi lub mięso z jednego udka oddzielone i bez skóry)
marchewka
pietruszka
seler (naciowy lub łodyga z liśćmi zwykłego)
kawałeczek korzenia selera (może uczulać, więc opcjonalnie)
pół małego pora
listek laurowy
ziele
natka pietruszki
łyżka oleju rzepakowego
2 łyżeczki zmielonego brązowego ryżu (stopień zmielenia zależy od możliwości gryzących maluszka, im większe kawałki tym dłuższy czas gotowania)
300 ml wody
Kurczaka pokroić w kostkę i ugotować oddzielnie (po 7 miesiącu mozna ugotwac je razem z resztą składników). Posiekać nożem.
Seler pokroić w krązki i zeszklić na oleju. (Jeżeli maluch ma > 7m w tym momencie dodajemy kurczaka i podsmażamy). Dodać pokrojone w pół talarki lub kostkę resztę warzyw (liście zwykłego selera nie kroić), listek, ziele, wodę i ryż. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu do miekkości ryżu (czas gotowania zależy od jego wielkości). Wyjąć łodygę zwykłego selera, listek i ziele. Dodać mięsko, natkę i całość zmiksować do porządanej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz