Plusy mieszkania na wsi: wystarczy wejść do ogrodu i voila
I tak dzis będzie zupka. OD razu zaznaczam, że nie przejmuję się zbytnio proprocjami typu: 100g marchewki, 20g groszku. Która mama ma czas aby bawić się w chemika i z precyzją stać nad wagą odkrajając plasterki marchewki bo jest jej za dużo? Po prostu łapię co mam pod ręką i tak powstał śmietniczek (niegdyś nazywany "zupa na winie", czyli wszystko ci mi się pod rękę nawinie).
Śmietniczek
4-6 porcji
od 6 miesiąca
zawiera gluten - kaszka manna
można zamrażać
3 małe marchewki lub jedna duża
mała pietruszka
mały pasternak
kawałek kalarepki
kawałek kalarepki
cebulka
ząbek czosnku
gałązka selera (naciowego lub zwykłego)
garść fasolki szparagowej
400ml wody
2 łyżeczki kaszy manny błyskawicznej
łyżeczka oleju rzepakowego
liść laurowy
ziele angielskie
bazylia (świeża lub suszona)
Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju. Fasolce odkroić końce i włókno biegnące wzdłuż strączka, pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie warzywka pokroić na plasterki (seler naciowy pokroić wplastry a gałązkę zwykłego włożyć cała i wyrzucić przed miskowaniem), dodać do cebulki, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele i gotować na wolnym ogniu do miękkości (ok 10-15 min). Pod koniec gotowania dodać bazylię. Wyjąć liść laurowy i ziele. Zmiksować do porządanej konsystencji. Dodać kaszę manną i mieszać chwilę do zgęstnienia kaszki
jakie ładne masz już zbiory:)
OdpowiedzUsuńczosnek już można podawać?
w niewielkiej ilosci. Nalezy obserwowac reakcje dziecka, jak z kazdym nowym produktem
OdpowiedzUsuń