sobota, 7 lipca 2012

Śmietniczek

Plusy mieszkania na wsi: wystarczy wejść do ogrodu i voila


I tak dzis będzie zupka. OD razu zaznaczam, że nie przejmuję się zbytnio proprocjami typu: 100g marchewki, 20g groszku. Która mama ma czas aby bawić się w chemika i z precyzją stać nad wagą odkrajając plasterki marchewki bo jest jej za dużo? Po prostu łapię co mam pod ręką i tak powstał śmietniczek (niegdyś nazywany "zupa na winie", czyli wszystko ci mi się pod rękę nawinie).


Śmietniczek
4-6 porcji
od 6 miesiąca
zawiera gluten  - kaszka manna
można zamrażać

3 małe marchewki lub jedna duża
mała pietruszka
mały pasternak
kawałek kalarepki
cebulka
ząbek czosnku
gałązka selera (naciowego lub zwykłego)
garść fasolki szparagowej
400ml wody
2 łyżeczki kaszy manny błyskawicznej
łyżeczka oleju rzepakowego
liść laurowy
ziele angielskie
bazylia (świeża lub suszona)

Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju. Fasolce odkroić końce i włókno biegnące wzdłuż strączka, pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie warzywka pokroić na plasterki (seler naciowy pokroić wplastry a gałązkę zwykłego włożyć cała i wyrzucić przed miskowaniem), dodać do cebulki, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele i gotować na wolnym ogniu do miękkości (ok 10-15 min). Pod koniec gotowania dodać bazylię. Wyjąć liść laurowy i ziele. Zmiksować do porządanej konsystencji. Dodać kaszę manną i mieszać chwilę do zgęstnienia kaszki

2 komentarze:

  1. jakie ładne masz już zbiory:)

    czosnek już można podawać?

    OdpowiedzUsuń
  2. w niewielkiej ilosci. Nalezy obserwowac reakcje dziecka, jak z kazdym nowym produktem

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...