2 porcje 100ml
czas przygotowania: 5 minut
czas przechowywania dodatkowej porcji: 1 dzień
2 łyżki płatków owsianych*
150 ml wody
jabłko
dojrzały banan
OPCJONALNIE:
łyżka rodzynek
szczypta cynamonu
2 łyżeczki jogurtu greckiego
kilka malin/jagód/borówek/dowolnych owoców
* płatki mogą być zmielone wcześniej na drobny pył, lub tylko częściowo dla starszych maluszków. Skróci to czas gotowania i ułatwi miksowanie po ugotowaniu. Płatki górskie będą gotowały się dłużej niż błyskawiczne czy drobne. Należy przeczytać informację o przygotowaniu zawartą na opakowaniu. Ja użyłam płatków zmielonych.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę, banana w pół plasterki, razem z płatkami, rodzynkami, cynamonem i innymi owocami zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 minut co jakiś czas mieszając by nie dopuścić do przypalenia. Zdjąć z ognia, zmiksować do porządanej konsystencji, dodać jogurt.
Owsianka świetnie nadaje sie na śniadanie dla całej rodziny. Wystarczy zwiększyć ilość porcji a po ugotowaniu lekko zmiksować dla reszty domowników, następnie odłożyć porcje dla malucha i zmiksować według jego potrzeb. Banan i jabłko dają słodki posmak więc nie ma konieczności dodawania cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz