piątek, 23 sierpnia 2013

Kotlety z soczewicy

Tygrys jest w fazie pomagania w kuchni. W zasadzie we wszystkim. A to, co przygotuje sam zazwyczaj lepiej mu smakuje i chętniej je. 


po 18 miesiącu
porcja rodzinna
można zamrażać

szklanka soczewicy
jajko
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki otrąb (użyłam owsiane, żytnie i orkiszowe)
siekana natka
czerwona papryka - pokrojona w drobna kostkę
po łyżce mielonego sezamu i siemienia lnianego
bułka tarta lub otręby do panierowania
ulubione przyprawy, mi pasowała garam masala, pieprz ziołowy i trochę curry

Soczewicę ugotować w wodzie do miękkości. Odcedzić i zmielić blenderem. Dodać pozostałe składniki i odstawić na ok 20 minut by lekko przestygła. Formować małe kotleciki lub kulki, obtaczać w bułce lub otrębach i smażyć na złocisto. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...