piątek, 23 sierpnia 2013

Granola lub batony muesli

Na wyprawy z Tygrysem lubię zabierać coś treściwego. Coś, co doda energii i będzie napakowane dobrymi składnikami a do tego łatwe w jedzeniu. Najlepiej do łapki. Do tego celu świetnie nadają się batoniki muesli, pokruszone zamieniają się w granolę pasująca do mleka lub jogurtu. W niedzielę ruszamy nad morze więc jutro będziemy piekli podwójna porcję.


po 12 miesiącu
ok 30 batoników
czas przygotowania: 15+30 minut

3 szklanki płatków owsianych
garść orzechów lub migdałów - posiekane
150 ml tłuszczu (olej kokosowy, masło) rozpuszczonego i lekko przestudzonego
4 łyżki cukru trzcinowego
6 łyżek miodu
miseczka (300ml) dowolnych bakalii: żurawina, rodzynki, morele, daktyle, sezam, siemię lniane, wiórki kokosowe, ziarna słonecznika, pestki dyni
jajko
pół łyżeczki cynamonu

Piekarnik nagrzać do 180C. Płatki i orzechy wsypać do blaszki i prażyć ok 15 minut od czasu do czasu mieszając.


Jajko lekko rozbić, dodać tłuszcz, miód, cukier, cynamon i bakalie. 



Dodać płatki i orzechy i dokładnie wymieszać, tak by płatki były pokryte masą. 



Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i dobrze docisnąć tak by była równa. Piec 25-30 minut. Wyjąć jeżeli brzegi zaczną się za bardzo przypiekać. 


Wystudzić na kratce i pokroić lub pokruszyć do słoika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...