po 7 miesiącu (zawiera wywar mięsny)
2 porcje
czas przygotowania: 40 minut
można zamrażać
kawałek mięska z kurczaka (dowolnie: kawałek piersi, udko bez skóry)
duża marchewka
pietruszka
kawałek selera
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz ziołowy
półtorej szklanki wody
łyżka maki pszennej
natka pietruszki
Warzywa obrać przekroić w pół, dodać kurczaka, przyprawy i zalać woda. Gotować na wolnym ogniu aż mięsko i warzywa zmiękną (ok 30 min). Wyjąc listek i ziele. Warzywa pokroić w drobną kostkę, mięsko rozdrobnić w dowolny sposób w zależności od zdolności przeżuwacza (posiekać, porwać, zmiksować). Wszystko wrzucić ponownie do wywaru. Mąkę rozrobić w kilku łyżkach zimnej wody, dodać do sosu. Całość zagotować mieszając i podgotować minutę - dwie do zgęstnienia. Posypać natką.
Podawać w ugotowanym ryżem, makaronem, kaszą lub jako samodzielne danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz