niedziela, 7 października 2012

Krem z pieczonej marchewki i pora

przeglądając angielskie książki kucharskie natrafiłam na kilka niecodziennych połączeń zupkowych. Postanowiłam przetestować je na Tygrysie. Młody chyba lubi pory bo zupka bardzo mu smakowała.



po 4 miesiącu
400ml
czas pieczenia: 25 minut; czas gotowania: 20 minut
można zamrażać

3 średnie marchewki
1 por
opcjonalnie: 2 ząbki czosnku (dla starszych maluszków)
1 łyżka oliwy
woda lub wywar z warzyw

Marchewkę i pora pokroić w plasterki, ułożyć na blasze. Dodać nie obrany czosnek. Polać oliwą i piec 25 minut w 230C.


Warzywa przełożyć do garnka, czosnek wycisnąć z łupinek (będzie miękki) przykryć wodą lub wywarem i gotować na wolnym ogniu 20 minut. Zmiksować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...