poniedziałek, 1 października 2012

Gryczanka z mlekiem kokosowym i bananem

Dziś uśmiech w kierunku kuchni wege. Już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem ugotowania Tygrysowi kaszy gryczanej. Woreczek niepalonej kaszy dostaliśmy od babci i leżał zapomniany w czeluściach szafki kuchennej. W końcu do niego dotarłam bo ile można owsiankę wcinać na śniadanie? 
Miała być na mleku, tak dla odmiany, ale wiele dzieciaczków nie może mleka, a mleko ha z opowieści brzmi niesmacznie. A gdyby tak zrobić jakiś zamiennik? 
Przypomniało mi się, że kiedyś czytałam o robieniu mleka roslinnego tu i tu. Tygrys kokosa juz próbował w soczewicy, więc wiem że go nie uczula. Kokos podobna uczula bardzo rzadko za to dostarcza witaminy B, białka, cynku, fosforu i żelaza. Zawiera też sporo zdrowego tłuszczu, bogatego w kwas laurynowy - taki sam jak ten w mleku matki (to dzięki niemu mleko matki jest tak łatwo trawione, chroni organizm przed infecjami i podnosi jego odporność). Nie mogłam sie doszukać od kiedy mozna go wprowadzac do diety dziecka. Wiekszość stron podawała, że można go wprowadzic gdy maluch je już warzywa i owoce, a ponoć w Tajlandii jest to pierwszy stały pokarm podawany dzieciom przez Buddyjskiego kapłana (źródło)

No to do dzieła. 

Najpierw mleko

Mleko kokosowe

szklanka wiórek kokosowych (najlepiej ze świeżego kokosa, przy suszonych nalezy zwrócic uwage by nie były dosładzane i konserwowane dwutlenkiem siarki)
2-3 szklanki wody

Wiórki zalać szklanką gorącej wody, przykryć i odstawić na 2 godziny. Dodać szklankę zimnej wody, zmiksować. Można je odcedzić lub użyć razem z wiórkami (dają ciekawy posmak). Jeżeli mleko jest za tłuste można dodać jeszcze wody.

Gryczanka z mlekiem kokosowym i bananem

po 9 miesiącu
1 porcja
czas przygotowania: 10 minut

3 łyżki niepalonej kaszy gryczanej (niepalona jest delikatniejsza)
120 ml mleka kokosowego (ok pół szklanki)
pół banana
dodatkowa woda

Kaszę zalać połową mleka i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas dolewając mleka i mieszając. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego banana. Jeżeli kasza wchłonęła mleko a nadal jest twardawa, dodać trochę wody. Lekko zmiksować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...