Doskonały jako baza do zup i sosów dla malucha. Warto przygotować większą ilość i zamrozić w formie kostek lodu. Zawsze pod ręką, przyda się do szybkiego przygotowania obiadku.
Na 1l wywaru
mała cebula posiekana
2 marchewki
łodyga selera naciowego lub kawałek bulwy (może uczulać, więc mozna z niego zrezygnować)
1 mała pietruszka
1 pasternak
mała brukiew (warzywa mozna dobrać wedle tego co znajdziemy w spiżarni)
łyzka masła
gałązka natki pietruszki
liść laurowy
ziele angielskie
lubczyk
kilka ziarenek czarnego pieprzu
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę/plasterki. Cebulę zeszklić na maśle przez 3 minuty. Dodać pozostałe składniki, przykryc litrem wody. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na wolnym ogniu przez około godzinę. Przecedzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz