Zrobiłam niedawno pizzę. Tygrys dorwał sie do brzegu ciasta i obgryzał go ze smakiem. Pomyślałam, że może zrobię mu z ciasta paluszki do gryzienia. W miedzyczasie odwiedzili nas dwaj przystojniacy w wieku 2 i 3 lat. Przygotowałam dla nich małe pizzetki z buźkami. Zniknęły bardzo szybko. Niedługo pierwsze urodziny Tygrysa, na pewno pizzetki będa w maluszkowym menu.
Jedna porcja ciasta wystarcza na średnią dorosła pizzę na cienkim spodzie. Z reguły przygotowuję przynajmniej 3-4 porcje
po 8 miesiącu
15-20 sztuk
czas przygotowania: wyrastanie 40-60 minut, pieczenie: 20-25 minut
przechowywać w szczelnym opakowaniu aby nie odwilgotniały
CIASTO
1,5 szklanki mąki pszennej
2 dag świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
1/4 szklanki letniego mleka (można zastapić wodą, ciasto nie będzie tak delikatne)
1/4 szklanki letniej wody
2 łyzki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
(w wersji dorosłej: łyżeczka cukru, łyżeczka soli, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia)
DODATEK DO PIZZETEK
sos pomidorowy, świetnie nadaje się krem z pomidorów lub krem z pomidorów i papryki, na szybko można posmarować je ketchupem
kiełbaska pokrojona w cienkie plasterki
papryka
tarty żółty ser
Przygotować zaczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem (zaczną się topić). Dodać 2 łyżki ciepłej wody i 2 łyżeczki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-15 minut).
Zaczyn po 10 minutach |
Miskę wysmarować oliwą, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość (ok. 30-40 minut).
Ciasto wyjąć z miski na obsypaną mąką powierzchnię. Chwilę wyrabiać i rozwałkować. Jeżeli chcemy bardziej kruche paluszki należy rozwałkować je dosyć cienko (ok 0,5cm), grubsze na ok 1cm. Ciasto jeszcze trochę podrośnie w piekarniku.
Pokroić je na porządane kształty (do krojenia świetnie nadaje się radełko lub nóż do pizzy), ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec na środkowej półce piekarnika do zrumienienia (ok. 10-15 minut jeżeli chcemy miękkie, 20-25 min - chrupiące, te mogą być za twarde dla bezzębnych dziąsełek) w 220C. Ostudzić i przechowywać w hermetycznym pojemniku.
PIZZETKI
Ciasto rozwałkować na 0,5cm i wykrawać koła (moje miały 10cm średnicy) uzywając do tego szklanki/kubka/ foremki. Każdą posmarować sosem pomidorowym. Z plasterków kiełbaski zrobić oczy, z papryki buźkę a z utartego sera grzywkę, w tej wersji była cebulka (ser może wystawać poza ciasto, może się trochę przypiekać na blasze, ale stworzy wesołą, wystającą fryzurkę). Piec ok. 15 minut w 220C na środkowej półce piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz