piątek, 10 sierpnia 2012

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Jedna z moich ulubionych zup. Słodycz pieczonej papryki i czosnku nadaje jej wyjątkowy smak.

po 7 miesiącu
7 porcji 100 ml
czas przygotowania: 50 minut
nadaje się do mrożenia


duża czerwona papryka
2 duże pomidory
3 ząbki czosnku nie obrane
cebula
duża marchewka
pietruszka
5 łyżek przecieru pomidorowego
bazylia
oregano
oliwa z oliwek

Paprykę i pomidory umyć, przekroić na pół. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w ok 2-3 cm kawałki. Cebule obrać i przekroić na pół. Wszystkie warzywa ułożyć na blasze, skropić oliwą i obsypać ziołami. Piec 30-45 minut w 180C aż warzywa zmiękną. 



Koncentrat pomidorowy wymieszać z 4 łyżkami wody i doprowadzić do wrzenia. Upieczoną paprykę i pomidory obrać ze skórki, czosnek wycisnąć z łupinek (taki pieczony czosnek świetnie nadaje się na kanapki, nie jest juz tak ostry a zyskuje dodatkową słodycz). Wszystkie pieczone warzywa zmiksować, dodać do gotującego się koncentratu i zagrzać, nie doprowadzając do wrzenia. 
Wystarczy odłożyć porcję dla maluszka a resztę doprawić wedle uznania i mamy danie dla całej rodziny. Można domieszać trochę jogurtu naturalnego, posypać natką lub swieża bazylią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...