wtorek, 24 lipca 2012

Zupa krem z pomidorów i cukinii

Cukinia - fantastyczne warzywko dla maluszków, jest łatwostrawna, świetnie wkomponowuje się w prawie każde danie a jej delikatny smak nie przytłacza i świetnie harmonizuję z warzywami i owocami. Właśnie jest sezon więc dodaję ją do prawie każdego dania Tygrysa: jabłka z cukinią, indyk z cukinią, zupy z cukinią. (a za 20 lat Tygrys nie będzie mógł patrzeć na cukinię hehe). Cukinia jest słabo alrgizująca więc może być podawana dość wcześnie, ale bez skórki, która jest gorzej trawiona. Nie obrane warzywa można podawać od 8 miesiąca.

Krem z pomidorów i cukinii

od 7 miesiąca
4 porcje 75ml
czas przygotowania: 15 minut
można zamrażać

duża marchew
pietruszka
ćwierć cukinii (dla dzieci przed 8m obrana ze skórki)
4 łyżki przecieru pomidorowego lub 3 pomidory obrane ze skórki
kawałek selera
łyżka zmielonego brązowego ryżu
bazylia, oregano
woda

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przykryć wodą, dodać ryż i gotować na wolnym ogniu ok 10-12 minut aż warzywa zmiękkną. Pod koniec gotowania dodać zioła. Zmiksować do wymaganej konsystencji, rozłożyć na porcje i zamrozić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...