piątek, 9 listopada 2012

Jagodowe placki z bananowym mlekiem

po 12 miesiącu
12 sztuk
czas przygotowania: 10 minut
można zamrażać





2/3 szklanki mąki z pełnego przemiału*
100 ml mleka
2 jajka
pół łyżeczki cynamonu
garść jagód (malin, borówek, banan etc)

miód, syrop klonowy, jogurt naturalny

*) Mąka nada się każda. Można łyżkę mąki zastąpić łyżką otrąb pszennych lub owsianych na lepsze trawienie.

Bananowe mleko

150ml mleka
ćwierć banana

Banana zmiksować z mlekiem. Świetnie smakuje ze zmrożonym bananem.


Jajka rozbić z mlekiem. Mąkę wymieszać z cynamonem. Wlewać do niej jajeczną masę ubijając trzepaczką. Odstawić na kilka minut by napęczniała. Masa będzie bardzo gęsta. 
Patelnie posmarować olejem, dobrze rozgrzać i nakładać łyżką małe placki. Smażyć ok 3 minut na średnim ogniu. Na plackach rozłożyć owoce i przewrócić na druga stronę. Smażyć dodatkowe 2-3 minuty.

Podawać polane syropem klonowym lub miodem (po 12 miesiącu) z dodatkiem jogurtu naturalnego lub same do łapki.


4 komentarze:

  1. Mniam mniam.. Jakie zdrowe. Brzdąc na pewno był zadowolony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakochałam się w tych placuszkach :D A i maluch taki uroczy!

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki piękny blondasek! :) placuszki i mleko wyglądają pysznie, więc mogę sobie wyobrazić jak super smakują!

    OdpowiedzUsuń
  4. Widać po zdjęciach są bardzo smaczne!
    Pysznie u Ciebie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...