"Comfort food" to angielskie określenie na typowo jesienno-zimowe dania, których głównym zadaniem jest rozgrzewać i poprawiać nastrój. Coś na piątkowy wieczór, gdy deszcz chlupie za oknem, a my w wełnianych skarpetach i ciepłym swetrze mamy chęć zwinąć się pod cieplutkim kocem i nie wychylać nosa na zewnątrz.
Takim daniem jest dla mnie dzisiejsza potrawa z jednego gara. Autorką jest Babcia Tygryska, która wymyśliła ją jeszcze w czasach, gdy wieczorami królowały pokazy firmy Z... i panowała moda na potrawy bez soli. Jej zaletą jest to, że robi się ją trochę wedle zasady "na- winie", czyli nada się wszystko co się na-winie pod rękę. Przygotowałam ją dla siebie, ale Tygrys siedzący obok z uwagą sapera śledził każdy ruch mojego widelca. Dałam mu do spróbowania i skończyło się na tym, że zjadł pół mojej porcji a następnego dnia domagał się jeszcze. Mięsożerca mały mi rośnie.
porcja na 4 osobową rodzinkę
czas przygotowania: 1,5h
chude mięso wieprzowe (może być schab, łopatka, polędwiczka, trudno określić ilość, ja miałam 6 kotletów 1cm grubości)
3 marchewki
pasternak
cebula
3 ząbki czosnku
4 średnie ziemniaki
2 kolorowe papryki
kawałek dyni
2 pomidory
zioła: majeranek, oregano, cząber, pieprz ziołowy
pół szklanki wody
łyżka oleju
Przygotować wszystkie składniki: Mięso pokroić na plastry ok 1cm grubości, osuszyć papierowym ręcznikiem, marchewki i pasternak w pasterki, ziemniaki w plastry ok 0,5cm, paprykę w paski, cebulkę w piórka (na pół i w plasterki), dynię i pomidory w kostkę, czosnek posiekać.
Mięso obsmażyć na bardzo gorącym oleju w głębokiej patelni lub garnku o grubym dnie (tak by zmieściły się wszystkie składniki). Ułożyć na dnie a następnie układać warstwowo resztę warzyw: ziemniaki, marchewkę, pasternak, cebulkę, dynię, paprykę, pomidory, czosnek. Podlać wodą, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 1,5h aż wszystkie warzywa zmiękną a mięso będzie się rozpadać.
Warzywa puszczą sok, ale w razie potrzeby podlać trochę wodą lub wywarem, tak by spód się nie przypalił. Na kilka minut przed końcem dodać przyprawy.
Podawać sięgając przez wszystkie warstwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz