Watróbka. Wiadomości dotyczące wieku wprowadzania wahają się od 9 miesięcy do 2 lat. Postanowiłam zaryzykować pomimo tego że wątróbka to filtr organizmu. Wybrałam wątróbkę z królika, bo myslę, że to najczystsze mięso. Zwłaszcza że ten był z pewnego źródła, karmiony ekologicznymi warzywami i trawą. Nie był napakowane hormonami jak kurczaki ani antybiotykami jak indyki. Wątróbka jest bardzo bogata w żelazo.
po 9 miesiącu
jedna porcja
czas przygotowania: 15-20 minut
wątróbka z jednego królika (mieściła mi się w dłoni)
2 jabłka
mała cebula
łyżka oleju rzepakowego
mleko do moczenia
6 łyżek wody
Wątróbkę umyć, pokroić w cienkie paseczki i zalać mlekiem. Moczyć przez 5 minut. Mleko wyciągnie krew i trochę zanieczyszczeń.
Cebulkę pokroić w paseczki i zeszlić na oleju. Dodać osączoną wątróbkę i obsmażać 4 minuty mieszając do momentu gdy nie będzie różowa. Dodać obrane i pokrojone w kawałeczki jabłko, wodę i dusić do miękkości 10-15 minut. Zmiksować.
Jabłko maskuje zapach wąróbki, który mógłby przeszkadzać maluszkowi i dodaje słodyczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz