duża porcja 200 ml lub 2 małe 100 ml
czas przygotowania: 5 minut
czas przechowywania w lodówce: 24h
zawiera gluten
5 łyżek błyskawicznych płatków jęczmiennych
160 ml wody lub mleka
jabłko
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na małe kawałki i dusić 3 minuty z 2 łyżkami wody. Zmiksować, przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem - w zależności od preferencji dziecka.
Płatki zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu mieszając 3 minuty. (Dla maluszków, które nie radzą sobie jeszcze z gryzieniem płatki można zmielić w młynku do kawy przed gotowaniem lub zmiksować po ugotowaniu). Przełożyć do miseczki, dodać mus jabłkowy i lekko przestudzić.
Jabłka (i innych kwaskowych owoców) nie należy dodawać do gotującego mleka gdyż spowodują jego ścięcie. Należy je dodać po ugotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz