po 6 miesiącu
5 porcji 80ml
czas przygotowania: 25 minut
można mrozić EDIT: po rozmrożeniu stwierdzam, że nie smakuje za dobrze. Ryz wchłonął cały płyn i stał się dość suchy. Musiałam dodać dodatkowy sos
4 łyżki ryżu
180 ml wody
pomidor obrany ze skórki
3 łyżki przecieru pomidorowego
marchewka
mała cebulka
łyżka oleju rzepakowego
Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju. Ryż opłukać pod zimną wodą, dodać do cebulki i podsmażyć chwilę mieszając tak by pokrył się olejem. Dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pomidora, 50 ml wody i przecier. Gotować na wolnym ogniu co jakis czas mieszając i podlewając wodą aż ryż będzie miękki (ok 20 minut). W razie potrzeby dodać więcej wody. Zmiksować do porządanej konsystencji. Dodatkowe porcje zamrozić. W razie potrzeby dodać trochę przegotowanej wody jeżeli risotto jest zbyt gęste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz