czwartek, 4 lipca 2013

Przemytnicy - Mielone z wkładką

Staram się przemycać jak najwięcej warzyw w potrawach Tygrysa. Gdyby mógł żyłby tylko na owocach i pierniczkach. Całe szczęście świata nie widzi za kaszą, zwłaszcza gryczaną. Na jej widok są szalone okrzyki i płacz, jeżeli nie znajdzie się w jego buzi dostatecznie szybko. Dziś były mielone z dodatkami i oczywiście kasza na sypko.



Soczyste mielone

po 18 miesiącach
10 dużych kotletów
czas przygotowania: 30 minut
można mrozić

250g dowolnego mięsa mielonego
pół czerstwej bułki lub kromka chleba bez skórki
mleko (lub woda)
jajko
mała cebulka
ząbek czosnku
łyżka siekanej natki pietruszki
średnia marchewka
jabłko
łyżka sezamu
łyżka siemienia lnianego
oregano, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, majeranek
bułka tarta lub dowolne otręby

Cebulkę posiekać i zeszklić na odrobinie tłuszczu, dodać posiekany czosnek i smażyć kolejne 30s. Nie spalić go bo będzie gorzki. Pieczywo porwać na małe kawałki i namoczyć w mleku lub wodzie. Odcisnąć. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Połączyć wszystkie składniki (oprócz bułki tartej/otrąb) i dokładnie wymieszać. Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej lub otrębach. 

Patelnię rozgrzać, dodać tłuszcz. Obsmażyć z jednej strony na złocisto, obrócić, przykryć patelnię i dusić kotlety na małym ogniu przez ok 20 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...