po 12 miesiącu
12 sztuk
czas przygotowania: 10 minut
można zamrażać
100 g mąki pszennej (ok 0,5 szkl) można zastąpić mąką gryczaną w wersji bezglutenowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko lekko ubite
150 ml mleka
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
łyżka masła
2 jabłka
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i mleko i wymieszać na jednolitą masę. Dodać łyżkę cukru. Całość mieszam w dzbanku z dziobkiem, dzięki czemu potem tylko wylewam masę na nagrzaną patelnię.
Rozgrzać patelnię, posmarować niewielką ilością oleju. Wylewać małe placuszki (ok. 1 łyżki masy) i smażyć na średnim ogniu. Gdy spód będzie złocisty a wierzch prawie się zetnie (ok 2min) przewrócić na drugą stronę i smażyć dodatkową minutę.
Jabłka pokroić na kawałki. Masło rozpuścić i podsmażyć na nim jabłka przez ok 3-4 minuty aż lekko zmiękną. Dodać łyżkę cukru i cynamon. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Ewentualnie zmiksować. Podawać z plackami i opcjonalnie jogurtem.
Aranżacja: Tygrys |
pychotka ! te jabłuszka z placuszkami są rewelacyjne !
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie ;D
OdpowiedzUsuń