po 12 miesiącu
12 sztuk
czas przygotowania: 10 minut
można zamrażać
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału (można zastąpić mąką jaglaną, gryczaną, amarantusową w wersji bezglutenowej)
1 jajko lekko ubite
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanki wody
pół szklanki musu jabłkowego (opcjonalnie)
łyżka cukru trzcinowego
zapach waniliowy
miód lub syrop klonowy
Mąkę wymieszać z proszkiem i jajkiem. Dodać wodę, mus jabłkowy, cukier, i zapach. Dokładnie wymieszać.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Nakładać małe porcje łyżką a gdy lekko zbrązowieją od spodu a góra się prawie zetnie przełożyć na drugą stronę. Podawać polane miodem lub syropem.
omomom pyszności !
OdpowiedzUsuńo boziu! cudowne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko, jutro w lidlu tydzień amerykański, więc na pewno kupię syrop klonowy i zrobię takie placki:)
OdpowiedzUsuńfajne zdjęcia
OdpowiedzUsuńdziękuję. Bawię się ostatnio światłem i przesłoną :)
OdpowiedzUsuńWyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze =)
OdpowiedzUsuń