po 10 miesiącu (po 12 jeżeli obsypujemy ziarnami)
60 sztuk
czas przygotowania: 25-30 minut
czas przechowywania w lodówce: 2 dni
2 garści ugotowanych tłuczonych ziemniaków
1 jajko
4 łyżki drobno zmielonego żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku, cheddar, ementaler)
po 2 łyżki ziaren sezamu i lnu
trochę mąki do posypania blatu
trochę mleka lub żółtka do smarowania
Ziemniaki wymieszać dokładnie z serem i jajkiem. Na obsypanym mąką blacie toczyć wałeczki ok 2,5cm grubości. Pokroić w 4cm kawałki. każdy delikatnie spłaszczyć ostrzem noża. Posmarować je mlekiem lub żółtkiem i dotknąć każdym w zmieszane ziarna. Ułożyć na posmarowanej olejem blaszce i piec ok 15 minut w 200C. Przestudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz