Dziś herbatniczki wzorowane na angielskich digestive biscuits czyli herbatniczkach poprawiających trawienie. Upiekłam dla Tygryska, ale siłą powstrzymywałam się od zjedzenia wszystkich. Idealne do herbaty, maczane na chwilę w gorącym napoju po angielsku, rozpływające się w ustach. Albo nie. Tak zwyczajnie, na chrupiąco z okruszkami sypiącymi się na brodę.
po 10 miesiącu
ok 40 sztuk
czas przygotowania: 10 minut + pieczenie: 15 min
przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
3/4 szklanki mąki pszennej (typ 550, lub zwykłej)
1/4 szklanki otrąb pszennych lub owsianych (owsiane są lepsze na usprawnienie trawienie bo nie zatwardzają)
1/4 szklanki grubych płatków owsianych (górskich)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki mleka w proszku*
5 łyżek zimnej wody*
4 łyżki masła
*) można zastąpić 5 łyżkami mleka
Wszystkie suche składniki wymieszać razem. Dodać pokrojone masło i posiekać ugniatarką do ciasta**) lub dwoma nożami tak by masło połączyło się z resztą składników tworząc kruszonkę (używa się noży aby ciasteczka były bardziej chrupiące). Dodać wodę i szybko zagnieść dłońmi ciasto. Rozwałkować na grubość 3mm i wykrawać ciasteczka. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec do zrumienienia ok 15 minut w 190C. Od razu zdjąć z gorącej blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać w puszce lub szczelnym pojemniku.
**) jak już mówiłam nie lubię zagniatać kruchych ciast. Dlatego kupiłam sobie takie ustrojstwo, które robi to za mnie.
zapisuję, zdecydowanie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasteczka i też jak tylko znalazłam w sklepie to urządzenie to zaraz kupiłam. Nienawidzę okruchów ciasta za paznokciami:)
OdpowiedzUsuńFajny przepisy i gratuluję interesującego bloga!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na znajdzprzepisy.pl :)
Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie mogłam znaleźć danych kontaktowych.
witam, a czy nie możnaby zastąpić mąki pszennej mąką owsianą? pozdrawia mama trzech Tygrysiczek
OdpowiedzUsuń