poniedziałek, 21 stycznia 2013

Chrupiące herbatniki owsiane

Dziś herbatniczki wzorowane na angielskich digestive biscuits czyli herbatniczkach poprawiających trawienie. Upiekłam dla Tygryska, ale siłą powstrzymywałam się od zjedzenia wszystkich. Idealne do herbaty, maczane na chwilę w gorącym napoju po angielsku, rozpływające się w ustach. Albo nie. Tak zwyczajnie, na chrupiąco  z okruszkami sypiącymi się na brodę.



po 10 miesiącu
ok 40 sztuk
czas przygotowania: 10 minut + pieczenie: 15 min
przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

3/4 szklanki mąki pszennej (typ 550, lub zwykłej)
1/4 szklanki otrąb pszennych lub owsianych (owsiane są lepsze na usprawnienie trawienie bo nie zatwardzają)
1/4 szklanki grubych płatków owsianych (górskich)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki mleka w proszku*
5 łyżek zimnej wody*
4 łyżki masła

*) można zastąpić 5 łyżkami mleka

Wszystkie suche składniki wymieszać razem. Dodać pokrojone masło i posiekać ugniatarką do ciasta**) lub dwoma nożami tak by masło połączyło się z resztą składników tworząc kruszonkę (używa się noży aby ciasteczka były bardziej chrupiące). Dodać wodę i szybko zagnieść dłońmi ciasto. Rozwałkować na grubość 3mm i wykrawać ciasteczka. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec do zrumienienia ok 15 minut w 190C. Od razu zdjąć z gorącej blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać w puszce lub szczelnym pojemniku.

**) jak już mówiłam nie lubię zagniatać kruchych ciast. Dlatego kupiłam sobie takie ustrojstwo, które robi to za mnie.



4 komentarze:

  1. zapisuję, zdecydowanie do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciasteczka i też jak tylko znalazłam w sklepie to urządzenie to zaraz kupiłam. Nienawidzę okruchów ciasta za paznokciami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepisy i gratuluję interesującego bloga!
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na znajdzprzepisy.pl :)
    Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie mogłam znaleźć danych kontaktowych.

    OdpowiedzUsuń
  4. witam, a czy nie możnaby zastąpić mąki pszennej mąką owsianą? pozdrawia mama trzech Tygrysiczek

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...