piątek, 14 czerwca 2013

Jabłka z rabarbarem pod owsianą pierzynką

Kruszonka, angielskie crumble to takie nieeleganckie ciasto. Tu się kruszy, tu cieknie. Ale za to jakie doznania smakowe. Chrupiąca kruszonka, soczyste wnętrze, do tego jeszcze zimne lody waniliowe. Mniam
Owocowe wnętrze może być dowolne: owoce jagodowe, maliny, gruszki, brzoskwinie. 
Do tradycyjnej kruszonki użyłam płatków owsianych. Nie kruszą się tak jak po użyciu mąki i są bardziej chrupiące.


po 12 miesiącach 
3 porcje
czas przygotowania: 5min czas pieczenia 30-35 minut
można zamrażać*

jabłko 
2 łodygi rabarbaru
sok z połowy pomarańczy
łyżka miodu lub cukru trzcinowego

Kruszonka:
120g masła/margaryny/oleju kokosowego
150g płatków owsianych górskich
150g mąki
30g miodu


Przygotować kruszonkę: tłuszcz rozpuścić z miodem. Dodać sypkie produkty i dokładnie wymieszać by całość była "mokra".
Jabłko obrać i pokroić w dużą kostkę. Rabarbar oczyścić z włókien, pokroić w 2cm kawałki. Owoce wymieszać z cukrem i sokiem pomarańczowym. Rozłożyć w foremkach do zapiekania. Przykryć kruszonką. 
W przygotowanie tego deseru można zaangażować malucha. Może pomóc wyciskać sok z pomarańczy, czy przykrywać owoce kruszonka. Tygrys miał sporo radości z uklepywania ciepłej masy łapkami, które później oczywiście z lubością oblizywał. Należy tylko pamiętać by kruszonka przestygła.
Nie nakładać zbyt dużo kruszonki, bo napuchnie i cały sok wsiąknie w nią. 
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec 30-35min do zrumienienia wierzchu. Przestudzić przed podaniem.
Upieczone można przechowywać w lodówce do 48h. Dobrze smakują na zimno lub odgrzane np w mikrofali.

*) zamrażanie: można zamrozić nieupieczoną całość w dobrze owiniętych folia spożywczą foremkach, lub też zamrozić owoce i kruszonkę w oddzielnych woreczkach.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...