Jeden z większych luksusów mojego dzieciństwa - blok czekoladowy. Luksus bo przecież mleko trudno dostępne, o kakao nie wspominając. Na stole gościł rzadko i od święta, zastępował jeszcze trudniej dostępną czekoladę, ale przynosił mnóstwo radości.
Podstawa bloku to tłuszcz w dużej ilości i mleko w proszku - w proszku, granulowane nie rozpuszcza się tak dobrze. Nasze ulubione od wielu lat to to w niebieskim woreczku SM Siedlce. Woreczek świetnie nadaje się potem do wyłożenia blaszki.
Dzisiejsi dietetycy złapaliby się za głowę oczywiście za taka ilość tłuszczu i bleee. Blok można uzdrowić zamieniając masło na olej kokosowy, lub inny zdrowy olej roślinny, który zastyga.
Wersję dla Tygrysa włożyłam do foremek silikonowych. Świetnie się z nich wyjmuje a powstają porcyjki na jeden kęs.
Blok Czekoladowy
po 24 miesiącu
czas przygotowania: 10 minut + zastyganie
300 g tłuszczu (masło, olej kokosowy)
1/2 szkl wody lub mleka
2/3 szkl cukru trzcinowego lub innego dosładzacza
2,5 szkl mleka w proszku
3-6 łyżek kakao w zależności jak gorzki lubimy
2 małe opakowania herbatników
garść orzechów
garść rodzynek
garść żurawiny
po 2 łyżki siemienia lnianego i sezamu (można je zmielić)
zapach rumowy
Blaszkę keksówkę wyłożyć folią spożywczą lub rozciętym woreczkiem o mleku.
Tłuszcz, cukier, wodę lub mleko (płynne) i zapach podgrzać do rozpuszczenia, lekko przestudzić.
Mleko w proszku przesiać do miski. Wlać tłuszcz i dobrze wymieszać.
Dodać pokruszone na małe kawałeczki ciastka i bakalie i wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej blaszki, dobrze wnieść w rogi blaszki. Schłodzić min 30 minut aby masa dobrze zastygła.
One of the biggest luxury of my childhood - chocolate bars. Luxury because milk was had to get, not to mention the cocoa powder. It rarely appeared on our table but always brought happiness. Substitution for even harder to get chocolate.
The base of this bar is fat and powdered milk. Today's dietitian would die from the amount of fat so we can make a healthier option substituting butter with coconut oil.
Tigger's verion was made in silicon mould.
No-bake chocolate bars
after 24 months
prep time: 10 mins + time in a fridge
300g butter or coconut oil
1/2 cup water or milk
2/3 cup cane sugar or other sweetener
2 1/2 cup powdered milk
3-6 tbs coca powder depending of your preferences for bitterness
2 small packets of shortbreads
handful nuts
handful raisins
handful cranberry
3 tbs each of linen seeds and sesame (can be grinded)
rum aroma
Fat, sugar, water or liquid milk, cocoa powder and aroma put in a pan and heat until sugar has dissolved. Cool down. Sift the milk powder into a plastic bowl. Pour cooled fat and mix well. Add shortbrads cut into small pieces and dried fruit and mix until well combined.
Put the batter into a narrow mould lined with cling film. Press well and cool in a fridge.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz