Grzyby leśne obciągają wątrobę dlatego nie powinno się podawać im dzieciom przynajmniej do 10-go roku życia. Ten przepis jest dla nas.
Co roku, 12 czerwca w cudownie klimatycznym kościółku tuż obok odbywa się odpust z okazji imienin jego patrona Św Onufrego. Kościółek jest otoczony małym zagajnikiem, w centrum niczego. Miejsce, gdzie bardzo chciałabym się pobrać, ale ze względów na dziwne reguły nie mogę ponieważ nie jest to kościół parafialny.
W każdym razie po mszy zawsze urządzamy obiad dla rodziny i przyjaciół. Zazwyczaj króluje rosół i pieczone kurczaki co staram się przełamać. Dlatego dziś podałam zupę krem z kurek wzbogaconą o olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów Omega - 3 dlatego na dobre zagościł w mojej kuchni. Krem jest delikatny, podany z grzankami czosnkowymi. Z 5 litrów zostały resztki na dnie.
Krem z Kurek z Olejem Rzepakowym
dla dorosłych
czas przygotowania: 30 minut
3l wywaru mięsnego lub warzywnego
pietruszka korzeń i natka
łodyga selera naciowego
2 marchewki
3 średnie ziemniaki
cebula
3 ząbki czosnku
300 g kurek świeżych lub mrożonych
2 serki topione (opcjonalnie)
liść laurowy, 2 ziela angielskie
łyżeczka masła
olej rzepakowy
sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy
łyżka śmietany
grzanki czosnkowe
Marchewkę, korzeń pietruszki obrać i pokroić w plastry, ziemniaki w małą kostkę. Razem z czosnkiem, selerem, zielem i listkiem dodać do wywaru i gotować do miękkości.
Cebulkę zeszkli na maśle i oleju. Dodać kurki i dusić aż puszczą sok. Jeżeli używamy mrożonych należy sparzyć je wcześniej wrzącą wodą aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu zamrażarki. Dodać do wywaru i gotować 10 minut. Wyjąć kilka kurek do dekoracji. Zupę zmiksować razem z serkami i doprawić do smaku. Podawać ze śmietaną, natką i grzankami.
Czy były już wyniki tego konkursu :
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniatygryska.blogspot.fi/2014/04/najurodzinowszego-i-konkurs.html