wtorek, 17 lipca 2012

Kuskus z warzywnym sosem pomidorowym

po 7 miesiącu
3 porcje sosu
czas przygotowania: 15-20 minut
można zamrażać
zawiera gluten


Sos warzywno - pomidorowy


marchewka
mała pietruszka
pół cukinii
pomidor
łyżka przecieru pomidorowego
bazylia, oregano
odrobina czosnku

łyzka kuskusu

Kuskus zalac gorącą wodą ok pół cm powyżej poziomu kaszki, przykryć by kaszka wchłonęła wodę. Nastepnie rozdrobnic widelcem. 

Warzywa pokroić w drobną kostkę, lub utrzec na tartce (skróci czas gotowania). Pomidor obrać ze skórki (naciąć krzyż na pomidorze, włożyć na minutę do wrzącej wody a nastepnie na chwile do zimnej, ściągnąć skórkę) i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki, oprócz bazylii i oregano włożyć do garnka, dodać kilka łyżek wody i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodawać trochę wody. 
Gdy warzywa będą miękkie, dodać przyprawy, zestawić z ognia, zmiksować. Odpowiednią ilość wymieszać z kuskusem, resztę poporcjować i zamrozić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...