poniedziałek, 2 lipca 2012

Kisiel z poziomek

Poszliśmy z Tygryskiem pobiegać po lesie. Przy okazji trafiliśmy na całe mnóstwo poziomek i jagód. I tak na obiad Junior dostał kisiel poziomkowo - jagodowy. Nie uznaję dodawania cukru do potraw dla maluszków. Będą mieli całe życie by się nim napychać. Cukier maskuje smak. Ze studiowania słoiczków wychodzi że większość owszem cukru nie ma, ale jest dosładzana sokiem z winogron. Podchwyciłam pomysł i "dosłodziłam" kisiel kilkoma winogronkami i połówką dojrzałej gruszki.

Kisiel Poziomkowo - Jagodowy
2 porcje

garść poziomek
trochę jagód
pół gruszki
kilka słodkich winogron obranych i odziarnkowanych
100ml wody
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej (do zagęszczenia)

Owoce dobrze umyć, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Zmiksować. Mąkę rozrobić z zimną wodą, wlać do owoców i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Ostudzić. Drugą porcję można przechować w zamkniętym pojemniku w lodówce do następnego dnia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...