piątek, 24 sierpnia 2012

Jajecznica na parze

Tygrys już duży chłopak, pora na porządne śniadanko. Od 10 miesiąca można podawać całe jajko, więc zrobiłam mu jajecznicę na parze, Banalnie prosta, wystarczy garnek z wrzącą wodą, plastikowa miseczka i ... jajko. 



po 10 miesiącu
1 porcja
czas przygotowania: 8 minut

Jajko roztrzepać widelcem by połączyc trochę żołtko i białko. Miseczkę z jajkiem wstawić do garnka z wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu co jakis czas mieszając. Jajko będzie się ścinać, należy zeskrobać ugotowaną część ze ścianek i dna i wymieszać. Żółtko i białko powinny byc dobrze ścięte. Czas gotowania zależy od grubości uzytej miseczki. Moje było gotowe po 8 minutach. 


Po 2 minutach

Po 4 minutach

Po 6 minutach
Po 8 minutach - Gotowe

5 komentarzy:

  1. ciekawa sprawa taka jajecznica! ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam, że można tak przygotować jajecznicę, spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a dlaczego nie można normalnie "na gazie" w garnuszku, na patalni?

    OdpowiedzUsuń
  4. jajecznica na parze jest pyszna;) najlpsza wręcz

    OdpowiedzUsuń
  5. można normalnie, ale robiona na parze jest delikatniejsza, bardziej soczysta i puszysta. Tygrys niechętnie je tę z garnuszka a na parze wręcz połyka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...