sobota, 6 października 2012

Gryczany deserek

Przemycania gryczanki ciąg dalszy. Tym razem z jogurtem i owocami. Cała porcja zniknęła w rekordowym czasie.Kaszę można przygotować w większej ilości i przechować do następnego dnia w lodówce.




po 10 miesiącu
1 porcja
czas przygotowania: 10 minut

1 łyżka niepalonej kaszy gryczanej
6 + łyżek mleka 
kilka posiekanych rodzynek
3 czubate łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego twarożku
mus owocowy 

Kaszę i rodzynki zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu do miękkości, ok 8-10 minut. W razie potrzeby dodawać po łyżce mleka. Lekko przestudzić. Można zmiksować dla młodszych przeżuwaczy lub rozgnieść łyżką.

Owocowo dałam nektarynkę, jabłko, gruszkę i kiwi (bez nasionek). Wszystko pokroiłam w drobna kostkę, poddusiłam 3 minuty i rozgniotłam lekko widelcem. Oczywiście wyszła z tego spora porcja więc resztę odłożyłam na następny dzień.

W pucharku układać warstwami jogurt owoce i kaszę. Na łyżeczkę nabrać wszystkie 3 warstwy.




4 komentarze:

  1. Proste a jakie efektowne i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowo i smacznie. :) Takie deserki to ja lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie można kupić niepaloną kaszę gryczaną?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasem są w sklepach ze zdrową zywnośćią. JA kupiłam rozsypna na targu

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...