niedziela, 7 października 2012

Zupa imbirowo-marchewkowo-jabłkowa

Tak, dziwnych zestawień ciąg dalszy. Ta zupka swoim smakiem bardziej przypomina deser niż zupę, można zatem podawać ją na końcu posiłku. Tygrysowi bardzo smakowała.



po 4 miesiącu
300 ml
czas pieczenia: 15 minut; czas gotowania: 30 minut
można zamrażać

3 średnie marchewki
1 pasternak lub pietruszka
1 średnie jabłko
1 łyżka oliwy
odrobina pieprzu ziołowego (opcjonalnie)
2 + szklanki wody lub wywaru z warzyw
łyżeczka świeżo utartego imbiru (opcjonalnie dla starszych maluchów)

Marchew, pasternak i jabłko pokroić w kawałki, wymieszać z oliwą i piec 15 minut w 200C. Przełożyć do garnka, przykryć woda lub wywarem, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Dodać imbir i gotować dalsze 10 minut. Ostudzić i zmiksować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...