niedziela, 7 października 2012

Risotto pieczarkowe

po 9 miesiącu
2 porcje
czas przygotowania: 25 minut
ryz nie lubi zamrażania, robi się suchy



4 łyżki ryżu arborio (krótki, okrągły, ale nada się każdy biały)
mała cebulka
100 + 30 ml wody lub wywaru z warzyw
1 łyzka tartego parmezanu lub gran padana (opcjonalnie)
ząbek czosnku
2 łyżeczki masła
łyżka kwaśnej śmietany
2 średnie pieczarki
natka pietruszki

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyc 2 minuty na maśle. Cebulka ma zmięknąc lecz należy pilnowac by czosne sie nie przypalił bo będzie gorzki. Dodać ryż i smażyc minutę mieszając tak by cały ryż pokrył sie masłem. Wlać połowę płynu (50ml), zamieszać i gotować na wolnym ogniu. Gdy płyn odparuje dodawać powoli pozostałe 50 ml. Gotowac około 18-20 minut. Wlac pozostałe 30 ml płynu, dodać parmezan, doprawic wedle uznania, zetsawić z ognia, przykryć i odstawić na kolejne 3-4 minuty. 

W międzyczasie piekaczarki umyć, obrac ze skórki i drobno posiekać. Poddusić na maśle ok 3-4 minuty, dodac śmietane i dusić kolejne 3 minuty. Dodać do ryżu. Posypać natką. W razie potrzeby zmiksować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...