poniedziałek, 1 października 2012

Kotleciki rybne

po 8 miesiącu
4 sztuki
czas przygotowania: 20 + 15 minut
można zamrażać
zawiera jajko

2 średnie ziemniaki
200g dowolnej ryby )* (użyłam łososia bo fajnie wyglądał kolorystycznie)
jajko
mleko (lub woda dla alergików)
ziele angielskie
szczypta cynamonu
opcjonalnie: natka pietruszki, koperek, szczypiorek

)* teoretycznie ryby powinno być tyle samo co ziemniaków, ale jeżeli będzie mniej to nic się nie stanie

Ziemniaki obrać, ugotować, potłuc i lekko przestudzić, tak by nie poparzyć się przy klejeniu.
Rybę zalać mlekiem, dodać ziele, cynamon i listek i gotować ok 4 minut. Odcedzić i rozdrobnić widelcem. Zieleninę posiekać. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i formować kotleciki. 
Można je upiec w piekarniku - ok. 15 minut w 200C lub obsmażyć na złoto na teflonowej patelni, ok 3-4 min na każdą stronę. 

Podawać z ugotowanym zielonym groszkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...