czwartek, 17 stycznia 2013

Pełnoziarniste muffinki owsiane z jagodami


po 10 miesiącu (po 12 jeżeli dodajemy miód)
28 mini muffinek
czas przygotowania: 5 minut, czas pieczenia: 12-14 minut
można zamrażać

2/3 szklanki mąki
2 łyżki otrąb (pszennych lub owsianych)
6 łyżek płatków owsianych górskich (im większe tym lepsze)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki przyprawy do piernika
1 przejrzały banan*
1 jajko
25g (ok 2 łyżki) stopionego masła
3 łyżki cukru trzcinowego plus trochę na posypanie
2 łyżki miodu (opcjonalnie)
garść jagód (mogą być mrożone, można je zastąpić dowolnymi owocami: malinami, poziomkami, kawałkami jabłek, gruszek, rodzynkami, siekanymi daktylami, morelami itd)

*Przejrzałe banany zamrażam w całości ze skórką. Świetnie sprawdzają się jako łącznik i zasładzacz wszelkich ciastek. Po rozmrożeniu są lejące i o wiele słodsze.

Mąkę wymieszać z płatkami, proszkiem do pieczenia, otrębami i przyprawami. Rozgnieciony banan wymieszać z roztrzepanym jajkiem, masłem, miodem i cukrem. Dodac mokre składniki do suchych i wymieszać. Dodać jagody. Rozkładać do 3-4 wysokości foremek. Każdą posypać szczyptą cukru. Piec 12-14 minut w temp 180C. 




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...