czwartek, 17 stycznia 2013

Pęczotto - warzywne risotto z pęczaku

po 12 miesiącu
porcja dla 3 dorosłych osób plus maluch
czas przygotowania: 30 minut
czas przechowywania w lodówce: do 48h

szklanka pęczaku
pół litra wywaru z warzyw (lub kurczaka jeżeli to nie będzie wegetariańskie danie)
średnia marchewka i pietruszka
5 pieczarek
por (lub mała cebulka)
ząbek czosnku
pieprz ziołowy, trochę soli,
zioła: oregano, cząber, majeranek
2 łyżki oleju rzepakowego
opcjonalnie: garść zielonego groszku, kukurydzy, paski kolorowej papryki

Por lub cebulkę obrać i posiekać. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pęczak i smażyć na średnim ogniu ok 2 minut mieszając tak by wszystkie ziarna pokryły się warstewką tłuszczu. Wlać czerpak wywaru, dodać starte na tartce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, posiekany czosnek oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Przykryć. Gotować ok 20-30 minut do miękkości pęczaku co jakiś czas mieszając i podlewając czerpakiem wywaru w miarę wchłaniania go przez pęczak. Pod koniec gotowania dodać zioła i doprawić.

Pęczak nie rozklei się jak ryż. Ziarenka pozostaną sypkie i zachowają swoją 'chrupkość'. Nie każdemu maluchowi może to odpowiadać. Tygrysowi bardzo się spodobało.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...