czwartek, 17 stycznia 2013

Serowe paluszki rybne

po 12 miesiącu
ok 16 sztuk
czas przygotowania: 10 minut
można mrozić

2 filety rybne (użyłam solę i mirunę)
2 łyżki mąki
5 łyżek bułki tartej
3 łyżki drobno startego ostrego sera żółtego
pieprz, słodka papryka, odrobina soli (opcjonalnie)
jajko
olej do smażenia

Rybę osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na paski wielkości palca. Bułkę tartą wymieszać z serem i przyprawami. Jajko rozbić. Rybę obtaczać w mące, jajku a następnie w bułce. Otrząsnąć nadmiar bułki. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia, ok 1-1,5min na każdą stronę. Ułożyć na papierowym ręczniku by odciągnąć nadmiar tłuszczu i lekko przestudzić przed podaniem. 

Można podawać z dipem z jogurtu naturalnego wymieszanego z koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...