środa, 22 października 2014

Szybkie Paluszki Rybne w Wieloziarnistej Panierce / Easy Fishfingers with Multigrain crumbs

Mam to szczęście, że Tygrys jest fanem ryby. Zwłaszcza łososia i wędzonej makreli. Ale co zrobić, dy ochota na rybę przychodzi nagle i dziecię drze się "rybka, rybka, rybka" a w lodówce rybki brak? Zawsze staram się mieć coś zamrożonego na takie wyjątkowe sytuacje. 

I'm lucky enough to have a kid who's a huge fish fan. Especially salmon and smocked mackerel. Sometimes he starts asking "fishy, fishy, fishy" out of the blue when there is no fish in the fridge. What should I do then? Always be prepared! I keep few pieces ready in the refrigerator. 


Kupiony filet z ryby kroję na paski ok 2cm grubości, z folii aluminiowej składam harmonijkę i układam na niej rybę, tak by paski nie stykały sie bezpośrednio (oddzielone od siebie harmonijką folii), Następnie zawijam szczelnie w folię i torebkę strunową. W ten sposób łatwo je oddzielić i wyjąć tylko tyle ile nam potrzeba. 

I cut the filet of fish in stripes, 2cm (1 inch) thick. I fold the foil like a harmonica and place each piece of fish in between the folds so they don't touch one another. I cover it tight with foil and put it in a zip lock bag. It is very easy to divide them later on and use just as many as required.


po 18 miesiącu
czas przygotowania: 10 minut
można zamrażać

filet z ryby (łosoś, miruna)
pieprz ziołowy
jajko
siemię lniane, sezam, wiórki kokosowe, otręby
olej

Po wyjęciu z zamrażalnika polewam folię zimną wodą co ułatwia jej odwinięcie. Rybkę doprawiam ziołami, (ewentualnie panieruję w jajku i otrębach/sezamie/ siemieniu lnianym/ wiórkach kokosowych) i zamrożoną kładę na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Smażę na średnim ogniu po ok 2-3 minuty z każdej strony upewniając się, że środek jest gotowy. 
Tygrys lubi pomagać i posypywać je ziarnami dzięki czemu szybciej mija mu czas oczekiwania.

after 18 months
preparation time: 10 minutes
suitable for freezing

piece of fish 
herbs
egg
linen seeds, sesame, desiccated coconut, bran
oil

Take as many pieces of fish as you need and run them under cold water. It will ease the peeling from the foil. Season with herbs, place each piece in lightly beaten egg and cover with grains. Frozen fish place on a hot skillet and fry each side for about 2 minutes on medium heat. Ensure the inside is  well done and the fish is not too hot for your little one.
Tigger loves to sprinkle grains on top of it.



1 komentarz:

  1. Takiego dania jeszcze nigdy nie jadłam, ale jak najbardziej wygląda bardzo smakowicie. Muszę przyznać, że ja sobie chwalę dania z wędzonego na zimno łososia https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-wedzony-na-zimno-z-sosem-z-ciemnego-piwa-papryczki-padron-patatas-bravas-i-gruszka-z-grilla/ i z dodatkiem ciemnego piwa smakuje wręcz obłędnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...