piątek, 10 sierpnia 2012

Wątróbka z owocową nutą

Watróbka. Wiadomości dotyczące wieku wprowadzania wahają się od 9 miesięcy do 2 lat. Postanowiłam zaryzykować pomimo tego że wątróbka to filtr organizmu. Wybrałam wątróbkę z królika, bo myslę, że to najczystsze mięso. Zwłaszcza że ten był z pewnego źródła, karmiony ekologicznymi warzywami i trawą. Nie był napakowane hormonami jak kurczaki ani antybiotykami jak indyki. Wątróbka jest bardzo bogata w żelazo. 

po 9 miesiącu
jedna porcja
czas przygotowania: 15-20 minut

wątróbka z jednego królika (mieściła mi się w dłoni)
2 jabłka
mała cebula
łyżka oleju rzepakowego
mleko do moczenia
6 łyżek wody

Wątróbkę umyć, pokroić w cienkie paseczki i zalać mlekiem. Moczyć przez 5 minut. Mleko wyciągnie krew i trochę zanieczyszczeń. 


Cebulkę pokroić w paseczki i zeszlić na oleju. Dodać osączoną wątróbkę i obsmażać 4 minuty mieszając do momentu gdy nie będzie różowa. Dodać obrane i pokrojone w kawałeczki jabłko, wodę i dusić do miękkości 10-15 minut. Zmiksować.
Jabłko maskuje zapach wąróbki, który mógłby przeszkadzać maluszkowi i dodaje słodyczy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...