piątek, 10 sierpnia 2012

Płatki jęczmienne z jabłkowm musem

 po 6 miesiącu
duża porcja 200 ml lub 2 małe 100 ml
czas przygotowania: 5 minut
czas przechowywania w lodówce: 24h
zawiera gluten

5 łyżek błyskawicznych płatków jęczmiennych
160 ml wody lub mleka
jabłko

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na małe kawałki i dusić 3 minuty z 2 łyżkami wody. Zmiksować, przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem - w zależności od preferencji dziecka.

Płatki zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu mieszając 3 minuty. (Dla maluszków, które nie radzą sobie jeszcze z gryzieniem płatki można zmielić w młynku do kawy przed gotowaniem lub zmiksować po ugotowaniu). Przełożyć do miseczki, dodać mus jabłkowy i lekko przestudzić.

Jabłka (i innych kwaskowych owoców) nie należy dodawać do gotującego mleka gdyż spowodują jego ścięcie. Należy je dodać po ugotowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...