piątek, 13 czerwca 2014

5-minutowe Ciasto czekoladowe w kubku z olejem rzepakowy / 5-minute Cake in a Cup



Mając w domu 2,5 latka czas jest towarem deficytowym. Potrafi wstać o 2.30 rano (!!!) i pomimo tego, że na dworze wciąż ciemno on krzyczy:
- Mama wsaaaaaaaań. Już dzień. Czapa i na dwór
Tygrys nie cierpi też na cierpliwość. Jeżeli coś chce to chce to na wczoraj i czekanie nie wchodzi w grę. Stąd też obecnie królują u nas potrawy ekspresowe.  Poniższy przepis jest właśnie taki mega, hiper szybki. Przydaje się też, gdy mam ochotę na coś słodkiego, szafki świecą pustkami a ochota musi być zaspokojona juuuuuż.
Powstał z ciekawości. Po chipsach buraczanych zastanawiałam się co jeszcze można zrobić w mikrofali. I jakie dobre składniki udałoby mi się przemycić. Okazuje się, że prawie wszystko. 
Pierwsze wersje były tworzone na bazie maślanki, ale chciałam by deser był też dostępny dla osoby z nietolerancją laktozy więc zamieniłam maślankę na jabłko i olej. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 dlatego udało się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - deserem mogą się delektować osoby z nietolerancją a przy okazji jest zdrowo. 
W zależności od czasu pieczenia ciasto może być ciągnąco - wilgotne w środku lub kruche.
________________________________________________________________________

Having an energetic toddler at home means time is tight. He could wake up at 2.30 AM (!!!) and despite it being dark outside he would yell:
-Mama, get uuuuuuuup, it's day. Hat and go outside.
Tigger does not suffer from the abundance of patience. When he wants something it should be ready for yesterday really and waiting for it is not an option. That's one of the reasons express dishes are the staples in our home recently. Such is this recipe. It comes handy when I crave something sweet but my sweets cupboards are all empty. 
It was created out of curiosity.  After making beet crisps I was wondering what else could be made in a microwave and what goodies could be smuggled this way. As it turned out - almost everything.
The first attempts were made with buttermilk but I wanted it to be suitable for those with lactose intolerance too. So I swap it with apple and oil. Rapeseed oil is a natural source of Omega 3 acids so I killed two birds with one stone. The dessert is good for people with intolerance and it is healthy.
The consistency of the cake will depend on the time of cooking, it could be either gooey or it could crumble.

.                            

5-minutowe Ciasto czekoladowe w kubku z olejem rzepakowy

1 porcja
po 18 miesiącu
czas przygotowania: 5 minut

3 łyżki mąki
1 łyżka otrąb owsianych
5 łyżek wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 średnie jabłko starte na grubych oczkach lub zmiksowanego na mus lub 1 łyżka dowolnego dżemu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
cynamon

opcjonalnie: zmielony len, wiórki kokosowe, kawałki dowolnych owoców, orzechy

Kubek wysmarowac olejem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w kubku. Wstawić do mikrofali na 2-3 minuty na pełną moc. Czas zależy od ustawień kuchenki. Delikatnie przestudzić. Udekorować owocami.
________________________________________________________________________

Cake in a Cup
after 18 months
prep time: 5 minutes

3 tbs unbleached wheat flour
1 tbs oat bran
5 tbs water
2 tbs rapeseed oil
1 medium apple grated or blended or 1 tbs fruit jam
1 tbs cacao
1 ts cane sugar or honey
cinnamon

Optional: ground linen seed, desiccated coconut, pieces of fruit, nuts

Mix all ingredients in an oiled mug. Microwave on high for 2-3 minutes. Check is the cake is done. Depending on the settings of your oven you may need additional minute or two.  Cool it slightly. Decorate with fruit.






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...