piątek, 13 czerwca 2014

Mini serniczki truskawkowe z olejem rzepakowym / Mini strawberry cheesecakes

Czystki w lodówce. Znalazłam opakowanie serka naturalnego, który niebezpiecznie szybko zbliżał się do końca terminu przydatności i nie miałam pomysłu na to co z niego zrobić. Szybki rajd po szafkach i pół godziny później miałam 12 pysznych mini serniczków. Zamiast serka można użyć jogurtu greckiego. Lubie przełamywać delikatność masy tego typu deserów dodając do nich prażone orzechy. Masło można częściowo zamienić na olej rzepakowy. Jest on naturalnym źródłem kwasów Omega- 3 dlatego warto uzupełniać nim dietę.
_________________________________________________________________________________
While clearing the fridge I found a box of soft cheese with its best before coming quickly to its end. I had no idea what to do with it. Quick look into my cupboards and half an hour later I had 12 delicious mini cheesecakes. Cheese can be substituted with Greek yogurt. I like to break the softness of this kind of dessert by adding a handful of roasted nuts. Butter can be partially substituted with rapeseed oil. It is a natural source of Omega-3 acids therfore it is worth it to incorporate it in our daily diet. 






Mini Serniczki Truskawkowe

po 18 miesiącu
12 porcji
czas przygotowania: od 30 minut

SPÓD
pół szklanki płatków kukurydzianych
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
pół tabliczki gorzkiej czekolady

MASA SEROWA
1 opakowanie (400g) serka naturalnego a la homogenizowany lub jogurtu greckiego
2,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
garść prażonych orzechów
3 łyżki cukru pudru

GALARETKA
garść truskawek
szklanka czerwonego soku
1,5 łyżeczki żelatyny lub opakowanie czerwonej galaretki


Spód: Płatki rozgnieść na małe kawałki, np używając moździerza lub wkładając do woreczka i używając wałka do ciasta. Nie powinny być za drobne. Masło rozpuścić z olejem i czekoladą i wymieszać z płatkami. Masę rozłożyć do 12 foremek. Użyłam silikonowej formy na muffinki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Jeżeli używamy galaretki rozpuścić ją w gorącym soku i odstawić do ostudzenia.

Masa: żelatynę namoczyć w wodzie w metalowej miseczce. Serek zmiksować z cukrem do smaku. Orzechy włożyć do mikrofali na 2 minuty na pełną moc. Żelatynę rozpuścić nad garnkiem z wrzącą wodą lub bezpośrednio na gazie ciągle mieszając by jej nie przypalić. Nie zagotowywać. Zdjąć z ognia. Lekko przestudzić i dodać do niej łyżkę masy serowej. dokładnie wymieszać i dodać kolejną łyżkę. Dodać do reszty masy serowej miksując. Dodać orzechy i rozłożyć masę na płatkowy spód zostawiając ok 0.5cm miejsca na galaretkę. Wstawić do lodówki by masa "chwyciła". Jeżeli bardzo się spieszymy można je wstawić do zamrażalnika na 5-10 minut.

Galaretka: Jeżeli zamiast galaretki używamy żelatynę to namoczyć ją w 2 łyżkach soku i rozpuścić jak wyżej dodając sok. 

Truskawki pokroić w plasterki i rozłożyć na masie serowej. Zalać galaretka i schłodzić. Truskawki nie muszą być zalane galaretką w całości, ale postoją krócej.
________________________________________________________________________________

Mini strawberry cheesecakes
after 18 months
12 pcs
prep time: min 30 minutes

BASE
half cup corn flakes
1 tb butter
1 tb rapeseed oil
50g dark chocolate

CHEESE
400g soft cheese or Greek yogurt
2,5 ts gelatin
2 tbs water
handful of roasted nuts
3 tbs icing sugar

JELLY
handful strawberries
1 cup red juice
1,5 ts gelatin or red jelly


Base: Crumble roughly the cornflakes using pestle and mortar or put them in a plastic bag and use rolling pin. Melt the butter, oil and chocolate and mix with cornflakes. Divide it evenly among 12 silicon muffin cases. Put it in the fridge to set.

If you are using red jelly dissolve it in hot juice and put aside to cool.

Cheese: soak the gelatin in water in metal bowl. Mix the cheese with sugar. Microwave the nuts on full power for 2 minutes. Put the bowl with gelatin over the pot of boiling water to dissolve it. Make sure it does not burn nor that it boil. Cool it slightly. Add one tablespoon of cheese and mix well. Add one more tablespoon and mix in order to cool it. Add the gelatin to the rest of cheese and mix well. Add the nuts and divide evenly in the muffin cases about 0,5cm from the rim leaving space for jelly. Put it in the fridge to set. 
If you're short of time you can put it in the refrigerator for 5-10 minutes. Just don't forget about them.

Jelly: If you're using gelatin instead of jelly soak it in a 2 tbs of juice and proceed as before using juice instead of cheese. 

Wash the strawberries, slice them and put them cheesecakes. Add jelly and put to the fridge to set. You don't have to cover the strawberries entirely.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...