piątek, 1 marca 2013

Placki gryczane



po 12 miesiącu
12 sztuk
czas przygotowania: 10 minut
można zamrażać

1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału (można zastąpić mąką jaglaną, gryczaną, amarantusową w wersji bezglutenowej)
1 jajko lekko ubite
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanki wody
pół szklanki musu jabłkowego (opcjonalnie)
łyżka cukru trzcinowego
zapach waniliowy
miód lub syrop klonowy

Mąkę wymieszać z proszkiem i jajkiem. Dodać wodę, mus jabłkowy, cukier, i zapach. Dokładnie wymieszać.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Nakładać małe porcje łyżką a gdy lekko zbrązowieją od spodu a góra się prawie zetnie przełożyć na drugą stronę. Podawać polane miodem lub syropem.




6 komentarzy:

  1. o boziu! cudowne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bosko, jutro w lidlu tydzień amerykański, więc na pewno kupię syrop klonowy i zrobię takie placki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję. Bawię się ostatnio światłem i przesłoną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze =)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...