wtorek, 26 lutego 2013

Mazidła kanapkowe - ryba wędzona w trzech odsłonach

Tygrys jest wielbicielem mini kanapeczek. W ruch idą foremki do ciastek i wykrawamy przeróżne kształty z chleba. Na to tylko odpowiednie mazidło i jest zabawa. Okazało się  że uwielbia wędzoną makrelkę. A zatem dostaje ja na kanapki. Moja ulubiona w zestawieniu z twarożkiem.




Pasta rybna podstawowa

pół wędzonej makreli bez ości
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
opcjonalnie cebulka w kostkę
pieprz ziołowy
kromka chleba
ogórek kiszony

Makrele wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku. Chleb pokroić w małe kawałki "na jeden kęs" lub wyciąć foremkami. Posmarować pastą, udekorować plasterkiem ogórka.

Pasta rybna z twarożkiem

pół wędzonej makreli bez ości
pół kostki twarogu półtłustego
mała cebulka pokrojona w kosteczkę
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pieprz ziołowy

Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą pastę i doprawić.

Pasta rybna z jajkiem

pół wędzonej makreli bez ości
2 jajko ugotowane na twardo i posiekane
mała cebulka pokrojona w kosteczkę
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pieprz ziołowy


Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą pastę i doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...