wtorek, 20 listopada 2012

Zupa pieczarkowa

po 9 miesiącu
2 porcje
czas przygotowania: 30 minut
mrożenie: nie wiem, nie miałam możliwości bo Tygrys zjadał od razu

garść małych pieczarek (użyłam 10)
marchewka
pietruszka
kawałek selera
średni ziemniak
mała cebulka (opcjonalnie, może powodować gazy)
kawałek mięska lub kość (z kurczaka, królika) (opcjonalnie)
ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, pieprz ziołowy
0,5l wody
olej lub masło

Kość lub mięsko zalać zimna wodą i gotować na wolnym ogniu. Dodać warzywa utarte na tartce o grubych oczkach, ziele, listek, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.
W tym czasie cebulkę posiekać i zeszklić na oleju, dodać pieczarki starte na grubych oczkach i dusić kilka minut mieszając. Dodać do zupy. Całość gotować kilka minut do miękkości. Doprawić. Wyjąć kość, ziele i listek.
Dla najmłodszych: całość zmiksować
Dla starszych: mięsko zmiksować lub posiekać a całość rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków
Dla gryzaków: odjąć czerpak, zmiksować i wlać ponownie do zupy. Lekko ją zagęści.

Chwilowo bez zdjęcia bo Tygrys był szybszy i nie zdążyłam zrobić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...