czwartek, 15 listopada 2012

Jaglanka inaczej

po 9 miesiącu*
porcja dla całej rodziny
czas przygotowania: 10 min gotowania + 15 minut pieczenia
można przechowywać w lodówce do 3 dni



szklanka kaszy jaglanej
szklanka mleka (lub wody dla alergików)
garść rodzynek, posiekane suszone morele (opcjonalnie)
4 średniej wielkości jabłka (lub gruszki/ śliwki [suszone namoczone wcześniej]/ brzoskwinie/maliny)
cynamon
masło
opcjonalnie jogurt grecki

Mleko zagotować  W tym czasie kasze zalać wrzątkiem i odstawić by napęczniała (przelanie wrzątkiem pozbawi ją tez charakterystycznej goryczki). Odcedzić i dodać do gotującego się mleka razem z rodzynkami i morelami. Gotować dodatkowe 10 minut na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy kasza jest prawie ugotowana przełożyć połowę do żaroodpornego naczynia. Na nią ułożyć starte na grubych oczkach jabłka wymieszane z cynamonem i resztę kaszy. Na wierzch położyć kilka cienkich plasterków masła (ochroni kasze przed wyschnięciem) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na 15 minut. 
Podawać ciepłą z jogurtem greckim i ewentualnie sosem owocowym.

*) składniki są w zasadzie dozwolone od 7 miesiąca, ale młodszy maluch może mieć problemy z pożuciem kaszy. Można zatem zmielić ja w młynku do kawy, skrócić czas gotowania do 5 minut a jabłka zetrzeć na drobniutkiej tarce.

Tygrys prosił o dokładkę wskazując paluszkiem na naczynie. to chyba najlepsza rekomendacja.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...